2014. november 9., vasárnap

Idegenek, szerelem - Hol vannak?


Az alábbi videót nézve valószínűleg tudományos betekintést vársz a földönkívüli életbe, esetleg az emberi elmébe és abba a keresésbe, hogy megtaláljuk az élet titokzatos kérdéseire a választ, és amelyek úgy tűnik, hogy folyamatosan elkerülnek bennünket, vagyis a bizonyítékot a földönkívüliekre, a szerelemre (legalábbis némi kitérővel), vagy az álmokra, melyek oly nagy dolgoknak látszanak, mégis oly távoliak.

Ebben az esetben valószínűleg nem ismered John Hodgman-t.

Ő egy minden értelemben zseniális humorista, egy őszintén vidám ember, és a történetek elmesélésében egészen hihetetlen. Egészen biztosan nem fog lankadni a figyelmed, és talán még a könnyed is kicsordul majd a nevetéstől. Ha azonban mélyebbre ásunk a túlzó történetekbe és komédiába, akkor valóban belebotlunk néhány érdekes filozófiai koncepcióba, és lélegzetelállító kérdésbe.

A lényeg az, hogy Hodgman szerint úgy tűnik, hogy az olyan dolgok, mint az UFO-k és az idegenek kitalált történetek, és az elsődleges oka, amiért a legtöbb ember valaha is gondolkozott róluk, az külső befolyás eredménye. Ha csak láttál egy idegenekről készült filmet, vagy hamis híreket olvasol egy UFO-ról, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy lelkileg, amikor találkozol valami szokatlannal, azt az idegenekkel társítod. Vegyük figyelembe, hogyha sok ember lát egy horrorfilmet, különösen éjszaka, amikor a legtöbb ilyen filmet vetítik, akkor félnek elaludni, mert meggyőződésük, hogy az valóban megtörténhet velük. Ugyanezek az emberek, mielőtt megnézték volna a filmet, talán nem feküdtek le úgy, hogy azon aggódtak, hogy szellemek és démonok vadásznak rájuk. Szerinte ugyanez az elv érvényesül az idegenekkel kapcsolatban is, és valójában semmi másról nincs szó.

Minél többet látunk vagy hallunk valamit, az agyunk annál többször kapcsolja össze ezeket hétköznapi dolgokkal.

A másik dolog, amiről érdekes lehet beszélni, tudván azt, hogy Hodgman egy humorista, és hogy ezek a történetek a "közeli találkozásokról" hamisak, és hogy mennyire képes megnevettetni vele az embert, hogy még mindig ott van az ember fejében a kérdés, "De mi van, ha igaz?"

Ez az igazán nagyszerű John Hodgman-ben, és a hozzá hasonló éles humorú nevettetőkben, hogy mosolyt csalnak az arcunkra a nevetségesnek bemutatott ötletek kifigurázásával, de a későbbiekben komolyan elgondolkodtatnak arról, amit mondtak.

Ha mindez lehetséges, akkor mi az, ami lehetetlen? A lehetséges földönkívüli élet fogalma nem egy új dolog, és ki mondhatja meg, hogy az ember végül nem fogja ezt bebizonyítani?

Egy dolog azonban bizonyos, hogy nem fogunk felfedezni semmit, és nem fogunk tudni bizonyítani semmit akkor, ha keresztre feszítjük és kigúnyoljuk a társainkat, akik azt állítják, hogy tudják, hogy léteznek idegen lények, ahogy előttünk nevetségessé tették Démokritoszt, Galileot és másokat azért, mert őrültnek tűnő ötletekkel álltak elő.

Az ember nem fog találni semmit, ha folyamatosan elutasítja a keresést. Tehát ha nyitottak vagyunk a világra, az még többet fog feltárni a titkaiból. Ennyire egyszerű.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.