2014. december 13., szombat

Nem hiszel a szemednek? - Egy bámulatos álcázó kísérlet


Talán a Harry Pottert láthatatlanná tévő köpeny ihlette a tudósokat, akik nemrég kidolgoztak számos módszert - néhány egyszerűbbet és pár új technológiát alkalmazót - hogy tárgyakat rejtsenek el szem elől. A legújabb kísérletet a Rochesteri Egyetemen dolgozták ki, nem csupán azért, hogy túllépjenek a korábbi eszközök korlátain, hanem hogy olcsó, könnyen hozzáférhető anyagokból egy újszerű konfigurációt hozzanak létre. (1)

"Sok high-tech megközelítése volt már az álcázásnak, és mindegyik mögött az az ötlet állt, hogy vegyük a fényt, és úgy vezessük el valami körül, mintha az ott sem lenne, gyakran csúcstechnológiájú vagy egzotikus anyagokat felhasználva," - mondta John Howell, a Rochesteri Egyetem fizika professzora. Lemondva a különleges alkatrészekről Howell és Joseph Choi végzős hallgató kifejlesztettek egy négy szabványos lencséből álló kombinációt, mely rejtve tartja a nézett tárgyat még akkor is, ha a néző több fokkal eltér az optimális nézési pozíciótól.

"Ez az első olyan eszköz, amiről tudok, amely képes a háromdimenziós, folyamatosan többirányú álcázásra, mely a fénysugarakat a látható színképben közvetíti," - mondta Choi, a Rochesteri Optikai Intézet PhD hallgatója.

"Sok álcázó eszköz jól működik, ha az objektumra egyenesen néz rá valaki, de ha a nézőpont elmozdul egy kicsit, a tárgy láthatóvá válik," - magyarázza Howell. Choi hozzáteszi, hogy "a korábbi álcázó eszközök okozhatták azt is, hogy drasztikusan megváltoztatták a hátteret, így nyilvánvalóvá tették, hogy az álcázó eszköz jelen van."




Annak érdekében, hogy mind az objektum rejtve maradjon, és a hátteret se zavarja meg, a kutatók meghatározták a lencsék típusát és teljesítményét, valamint a pontos távolságot a négy lencse között. Hogy teszteljék a készüléket, az álcázott tárgyat egy rácsos háttér elé helyezték. Ahogy keresztülnéztek a lencséken, és megváltoztatták a látószögüket egyik oldalról a másikra mozogva, a rács annak megfelelően mozdult el, mintha az álcázó készülék nem lenne ott. Nem volt megszakítás a rácsvonalakban az álcázott tárgy mögött, összehasonlítva a háttérrel, és a rács méretei (nagyítása) megfelelően illeszkedtek.

A Rochesteri álcázó készülék felnagyítható akkorára, amekkora a lencse mérete, amely lehetővé teszi meglehetősen nagy objektumok álcázását. Ellentétben néhány más eszközzel ez szélessávú, ezért a látható fény teljes spektrumában működik, nem csak speciális frekvenciákon.

"Az egyszerű konfiguráció túltesz más álcázó eszközökön, de még nem tökéletes. Ez az álcázás elhajlítja a fényt, és a készülék közepén küldi keresztül, így a tengelyirányú régióban nem blokkol, vagy álcáz," - mondta Choi. Ez azt jelenti, hogy az álcázott terület fánk alakú. Hozzátette, hogy vannak jóval bonyolultabb terveik, melyek megoldják ezt a problémát. Az álcázásnak vannak peremhatásai, de ezek is csökkenthetők, ha elég nagy a lencse.



Bár a készülék még nem egészen olyan, mint Harry Potter láthatatlanná tévő köpenye, Howellnek van néhány elképzelése a potenciális felhasználási lehetőségekről, például hatékonyan álcázható egy sebész keze, vagyis átnézhet rajta, miközben azt láthatja, amit éppen operál. Ugyanezt az elvet lehetne használni teherautó vezetők esetében, hogy jól láthassák a járművek holttereit.

Howell elkezdett érdeklődni az egyszerű álcázó eszközök iránt, melyek könnyen beszerezhető anyagokból készülnek, miközben gyermekeivel töltötte a nyarat. 14 éves fiával és Choi-al együtt nemrég tettek közzé egy tanulmányt (2) néhány lehetőségről, melyben az álcázást néhány hétköznapi tükörrel demonstrálták, ahogy a bűvészek használják azokat, lásd az alábbi videóban.




Ha valaki szeretné megépíteni az álcázó készüléket, a következő oldalon olvashat róla pontos leírást:

(2) - http://www.opticsinfobase.org/ao/viewmedia.cfm?uri=ao-5

Forrás: Új Világtudat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.